Schone Maas

Ook dit jaar hebben verschillende leden zich weer ingezet om de plastic soep in de oceanen te beperken. Ieder voorjaar als het water in de Maas zakt blijft er afval liggen langs de overs. Afval dat, wanneer de Maas weer stijgt, weer verder zal worden meegenomen richting zee.

In samenwerking met het IVN (Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid), de gemeente Maastricht en het CNME zijn er ieder voorjaar opruimdagen langs de overs van de Maas. Verschillende verenigingen, organisaties en scholen verzamelen hun leden en leerlingen om een paar uurtje plastic rapen.

Ieder jaar, voor we van start gaan, krijgen we een kleine introductie en uitleg waarom we jutten langs de Maas. Zo vertelde onze begeleider dat plastic een enorm lange levensduur heeft, alle plastic die ooit gemaakt is bestaat nog steeds. Kortom plastic vergaat niet, maar het breekt wel af tot super kleine stukjes die in de grond en in het water verdwijnen. Die stukjes zijn zo klein dat ze zelfs terecht kunnen komen in ons voedsel, zo ontdekte onderzoekers.

Door zelf mee te helpen opruimen wordt je ook geconfronteerd met het afval dat we weggooien. Veel voorwerpen die we zaterdag gevonden hebben zijn dan ook dingen die iedereen vaak dagelijks gebruikt en weggooit. Wat dacht je van plasticzakjes en folies, flessendopjes, drinkrietjes, inlegzooltjes, wattenstaafjes, speelgoed, onderdelen van tuinmeubilair, hygiëne doekjes (snoetenpoetsers) en hard plastic bakjes. De winst van de dag: 24 zakken afval, €250,- op de rekening als dank, en een goed gevoel.

Wil je ook een steentje bijdragen?

Het plastic probleem hebben wij natuurlijk niet opgelost met een ochtend jutten, maar een betere wereld begint wel bij jezelf. Een aantal tips om je eigen gebruik van plastic gebruik te beperken:

  1. Gebruik stoffen tassen voor je boodschappen i.p.v. plastic tassen. Er zijn tegenwoordig ook kleine stoffen zakjes te verkrijgen, voor bijvoorbeeld je sperzieboontjes in mee te nemen. Zo hoef je op de groente afdeling of de markt niet te grijpen naar een plastic zakje.
  2. Neem je lunch mee in een lunchtrommel, dat scheelt boterhammenzakjes.
  3. Hergebruik fruitbakjes in de tuin. Je kunt er heel goed groentezaden in opkweken.
  4. Afval scheiden. Lever je plastic afval apart in, dan kan er nog iets nieuws van gemaakt worden.
  5. Gebruik een hard plastic flesje voor water i.p.v. de weggooi waterflesjes van de bekende bronwater bedrijven.
  6. Koop frisdranken met statiegeld flessen, die worden namelijk hergebruikt.
  7. Gebruik de lege zakken van het brood om je plasticafval in te verzamelen voor je het wegbrengt.

Heb jij nog meer tips om de plastic soep niet meer te laten groeien, laat het ons weten.

Voor meer informatie kun je terecht op site van Schone Rivieren: schonerivieren.org

Tekst door: Nancy Janssen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close