Bijen en beschuit met muisjes

Het zijn spannende tijden voor bijen op de tuin en voor Math, die deze week zijn eigen volk heeft gekregen. In dit blog staan we even stil bij hoe dat nou werkt, zo´n nieuw volk.

Sinds vorig tuinseizoen is er achter de volkstuin een half open schuur herrezen naast de 20190513_114030kersenboom. De overkapping is door een aantal vrijwilligers van de vereniging in elkaar gezet, en tussendoor is Math begonnen met zijn imkercursus.

Nu de overkapping klaar is en Math de nieuwe kast in de verf heeft gezet, is het tijd voor zijn eerste eigen volk. Math: “Deze week kreeg ik mijn aflegger van de imker om mijn eigen volk te beginnen. Een aflegger bestaat uit een voerraam en 2 of 3 ramen met brias, uit een al bestaande volle bijenkast.” Een raam met brias (“broed in alle stadia”) kan gevuld zijn met open en gesloten broed. Open broed zijn de eitjes en/of de larven, deze worden omgeven door honing en stuifmeel. De gesloten broed zijn de bijen in het popstadium. Het duurt ongeveer 21 dagen voor een bij ontpopt.

20190510_085653

Op de foto zie je uiterst rechts het voerraam, dit bestaat uit honing en stuifmeel. In de twee ramen daarnaast zit de brias. De rest van de ramen is nog leeg, het volk zal zich daarin uitbreiden. De koningin die de eitjes hierin heeft gelegd, is niet meegereisd naar de nieuwe kast.

Math: “Wanneer het feromoon dat de oude koningin afgeeft is verdwenen, zullen de bijen merken dat ze weg is. De bijen kiezen dan één larve van 2 á 3 dagen oud. De uitverkorene zal alleen nog koninginnengelei krijgen om te eten. De cellen van de larve worden hierdoor groter, ze zal uitgroeien tot de grootte van een pinda.”

De beschuit met muisjes kan hopelijk gegeten worden rond 24 mei. De nieuwe koningin zal dan 5 dagen later haar eerste eitjes leggen. Net als bij alle andere dieren komen bijen ook in allerlei soorten, maten en kleuren voor. De volgende keer: Wat vliegt er bij ons in en uit?

20190513_113848

Tekst: Nancy Janssen & Math Mingels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close