Van een volkstuin krijg je spierballen; in de zomer sleep je liters water van de kraan naar je tuin om de grote dorst van je planten te stillen. Per huishouden schijnen we gemiddeld al gauw 1.400 liter kraanwater per jaar in de tuin te gieten. Ik kan mij voorstellen dat we op de tuin leden hebben die met gemak het dubbele hiervan verbruiken.
Net als vorig seizoen hebben we ook dit jaar weer te maken met lange periodes van droogte. De regen van de afgelopen dagen is voorlopig weer de laatste, en de regentonnen zijn nog niet eens gevuld.
Gek genoeg schijnt tegenwoordig bijna 20% meer regen te vallen van 60 jaar geleden, aldus het KNMI. Probleem is alleen dat veel van die regen valt in de vorm van stortbuien. Dat is niet handig als je wil dat je planten water krijgen. Het liefst heb je een gestage regenval, die de aarde de kans geeft het water op te nemen. Met stortbuien op een (vaak) kurkdroge grond slaat de grond dicht en spoelt het water zo weg uit je tuin.
Met alweer een droge week op de agenda: hoe dan toch verstandig om te gaan met water geven?
Hier volgen enkele tips.
Tip 1
Geef liever één keer per week heel veel water dan iedere dag een beetje. Zo forceer je de plant om dieper te wortelen, en zelf op zoek te gaan naar water.
Tip 2
Een open deur: giet het water waar de wortels zijn, dus daar waar de plant de grond in gaat.
Tip 3
Geef in de vroege ochtend water, je planten hebben dan de tijd om het water op te nemen voordat de zon alles verdampt. Doordat de plant overdag relatief snel opdroogt, voorkom je ook schimmels en slakkenvraat.
Tip 4
Zet ook planten die tegen droogte kunnen in je tuin, denk aan ezelsoor, gipskruid, kruisdistel, artisjok en vuurpijl. Denk ook aan Zuid-Europese kruiden als rozemarijn en lavendel; die rotten weg bij te veel water, maar droogte vinden ze fantastisch.
Tip 5
Plant bodembedekkers zoals vrouwenmantel. Onder het bladerdek blijft het langer vochtig. Deze planten doen het vaak ook goed onder grote bomen, die zelf al veel vocht onttrekken aan de bodem.
Tip 6
Compost door de aarde mengen helpt op onze volkstuin om de aarde wat losser te houden. Zo kunnen de wortels van planten beter de weg vinden naar water.
Tip 7
Heb je een tunnel of kasje op je perceel? Kijk dan of je een dakgootje met regenton kunt installeren. Regenwater is niet alleen beter voor je planten, het scheelt ook een paar keer op en neer lopen naar de kraan.
Tip 8
Haal je water met een ton of extra grote emmer op een steekkar, dan hoef je minder op en neer te lopen.
Tip 9
Zet een paar emmers of een volle ton met water klaar voor de dag erna. Het water kan dan op temperatuur komen en afharden (zachter worden), wat allemaal beter is voor de planten.
Tip 10
Niet alle planten hebben extra water nodig. Let vooral op jonge planten en zaailingen. Heb je net dit voorjaar een boompje geplant? Geef dat dan wel af en toe nog extra water, de wortels zijn waarschijnlijk nog niet ver genoeg gegroeid om zelf voldoende water te vinden.
Tip 11
Voorkom drinkwaterverspilling door eerst de speciekuipen leeg te maken, en laat de kraan niet lopen als je terug gaat naar je tuin.
Tip 12
Gebruik ook eens de pomp, dat is een gezonde beweging en het regenwater is beter voor de planten dan de drinkwater.
Tip 13
Mulch de grond. Mulchen houdt in dat je de grond bedekt met iets, doe dit wel als de grond vochtig is. Mulchen kun je met verschillende materialen doen, zoals oude kranten, houtsnippers en compost. Meer informatie over mulchen vind op de site van Velt https://www.velt.nu/mulch
Tenslotte: houd rekening met de andere leden. Als er meer dan één kraan open staat vermindert dat de druk en komt er dus minder water uit de kraan. Draai daarom altijd de kraan goed dicht als je terug gaat naar je tuin.
Tekst: Nancy Janssen
Je kunt ook een kleine wal rond je plant maken en daarin het water gieten.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is zeker een goede tip om gerichter water te geven, en dus minder te verspillen. Dank je wel Jean.
LikeLike