Herfst in onze volkstuin!

De laatste zaterdag van oktober is het seizoen afgesloten door Frank Vermeij onze vicevoorzitter. In het kort is ingegaan op de ontwikkelingen van het afgelopen seizoen. De hete zomer waarin volop met water is gesjouwd; de werkzaterdagen die dit jaar trouw zijn bezocht door de meeste leden en waarin vaak hard is gewerkt! Het seizoen is nooit klaar en altijd zijn er problemen voor het bestuur en leden die we het hoofd moeten bieden.

Zo is de Coloradokever gesignaleerd en deze is dol op de Nachtschadefamilie, waaronder aardappelen, tomaten, paprika’s, pepers enz. vallen De Nachtschadefamilie omvat zo’n 1500 soorten. Ik noem alleen de planten die je veel in onze moestuinen ziet.

De Coloradokever kan een ware plaag veroorzaken en daarom is het bestuur in actie gekomen en gaat serieuze regels stellen die de tuinders moeten naleven. Vervelend maar noodzakelijk. Ook is er het “Drekbak” probleem voor 2020. Alleen groenRJZG8889e bakken met een chip worden opgehaald en die moeten dan ook nog op de juiste plaats staan. Concreet betekent dit dat je groene container naar je huisadres zou moeten als hij vol is. Daar wordt hij geleegd en jij kunt zorgen dat hij weer in je tuintje komt. Zolang ik mijn tuin heb, is hij elke keer vol. Het zal velen van ons niet vreemd in de oren klinken dat deze nieuwe maatregel alleen voor problemen gaat zorgen. Onze voorzitter Wouter Spruyt is dan ook hard aan het werk om een aanvaardbare regeling met de Gemeente Maastricht te treffen.

Ik schets in het kort enkele zaken waar het bestuur zich over buigt en serieus bezig is. Het kost hen energie en creativiteit om de problemen die zich voordoen op te lossen. Ik denk dat je als lid daar waardering voor kunt hebben, immers ons bedje is vaak gespreid als wij in onze tuin hard aan het werk gaan. Er staat een dijk van een gebouw waar we de nodige voorzieningen vinden; voor een relatief klein bedrag per jaar huren wij een perceel en voeren onze hobby uit.

Het is Herfst we komen eind oktober samen om het tuinseizoen 2019 af te sluit en en wat te eten en te drinken. Enkelen hebben voor iets lekkers gezorgd gebak en er is soep en de mensen die er zijn maken een praatje en leren elkaar beter kennen. Als je naar het aantal leden kijkt, is de opkomst matig. Als je de sfeer op je laat inwerken, is die prima! Daarom laat ik als het even gaat niet verstek gaan.

Herfst we ruimen op. Er wordt gesnoeid in clubverband en individueel. De oude planten in de moestuinen zijn grotendeels verwijderd. De groene bakken lopen en de takkenrillen over! Er staan nog grote pompoenen hier en daar in het veld maar er zijn ook prachtige exemplaren die verwerkt zijn tot Halloween juwelen. Ik heb een foto van lid ontvangen die ik voor mijn blog mag gebruiken. Ook de foto van de vlaaien is aangedragen en het is positief dat er interactie met bestuur en leden is. Dit jaar is de website door Nancy Janssen vernieuwd; er is een gemoderniseerde nieuwsbrief. Er is hard aan de communicatie gewerkt. De leden werken op hun eigen stuk grond maar niemand ontkomt aan de mensen om hem heen en de wisselwerking van natuur en mens.

Herfst soms zijn de dagen verlaten in de moestuin. Grauw weer somber uitziende tuinen waarin nog veel moet gebeuren voor de winter. Herfst mooie nazomerse dagen waarin de kleuren van de bladeren, het spelen van het zonlicht over het veld een extra dimensie geeft. Nog de tijd kunnen nemen om enkele rustige uren de moestuin te verzorgen voor de winter en in gedachten al plannen maken voor het volgende voorjaar.

Ik ben nooit klaar in mijn tuin. Altijd is er werk te doen. Altijd is er iets te horen of te zien wat boeiend is……Daar zorgt mijn grote liefde voor de natuur voor. Lente, Zomer, Herfst en Winter!

20191119_123847

Tekst: Ine van Duurling-Ubachs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close