Hoe snel kan het buiten veranderen?

Nog maar twee weken geleden, ik spreek over begin maart 2022 maakte ik een paar foto’s voor dit blog om enkele tuinen in de buurt van die van mij te laten zien. Stukjes grond die op het voorjaar wachtten. Sommige zorgvuldig klaargemaakt, andere bijna wachtend op het kruid dat op het punt staat om boven te gronde te komen.

Er viel een stilte te bespeuren op de tuintjes, letterlijk en figuurlijk. Weinig leden bezoeken doorgaans hun moestuin in de winter. Er zijn dagen dat je er alleen werkt. Er valt altijd wel iéts te doen, vind ik.  Je kunt b.v. aan de slag met het verwijderen van dorre stengels, grassen enz. Het ziet er opgeruimd uit als dat gebeurd is.

Ik laat een aantal oude stengels staan omdat daar insecten in kruipen en op een veilige manier kunnen overwinteren. In het voorjaar verwijder ik ze om mijn tuin en frisse aanblik te geven en ik ervan uitga dat de inwoners de wijde wereld zijn in gekropen of gevlogen. Hoe snel kan het gaan? Eén zonnige dag en je ziet vlinders. Dát geeft een lentegevoel! Eén zonnige week en de stilte bij VTV Daalhof is voorbij. Kijk eens, hoeveel auto’s op de parkeerplaats staan. Zie de fietsen bij het gebouw. Hoor de stemmen en geluiden van werkende mensen die duidelijk enthousiast zijn om te beginnen aan het nieuwe tuinseizoen.

Ondertussen werkt de natuur door; knopjes verschijnen aan de fruitstruiken: de bomen geven teken van leven; de eerste aardappelen worden gepoot; narcissen en andere bolgewassen schreeuwen dat het Lente is. En de liefhebber van dit alles geniet! Is gelukkig want het voorjaar is te zien en duidelijk voelbaar. Blij zijn omdat het lente is, lijkt een cliché maar voel je het in je wezen dan teken je ervoor.

Zoveel somberheid door alle Covid 19 maatregelen en nu aansluitend de oorlog in de Oekraïne. Een moestuin bezitten en er je draai vinden is een zege. Hoeveel positieve kanten heeft zo’n stukje groen voor zijn bezitter: ont-stressen, onbespoten groenten, gratis fitness, creativiteit, mogelijkheden aanspreken, leuke praatjes met anderen, natuurbeleving, inzicht in groeiprocessen krijgen door waar te nemen en te studeren. Een compleet plaatje, al zitten er natuurlijk ook scherpe kantjes aan want waar zoveel verschillende karakters, leeftijden en intellectuele niveaus elkaars buren zijn, daar gebeurt weleens wat.

Maar er blijven mensen járen lid. Maar er zijn er ook die komen en gaan. Ze verkijken zich op de werking van de natuur.

Heb je een tuin dan zorg je ervoor. Het is een passie. Het is je kind. Het is een uitlaatklep en een rustpunt. Als je dit alles niet ervaart dan geef je op, want een moestuin beheren, is werken, denken, veranderen. Je tuin lééft en daar waar jij bezig bent, zijn talrijke organismen aan het werk boven en onder de grond. Vaak vecht je ertegen, denk maar aan de slakken in een regenperiode, maar ook trek je ze aan. Bloemen in je tuin en insecten bezoeken ze. Gewassen worden bestoven en het leven gaat door en door. Het verhaal eindigt niet……

Dat vind ik zo mooi in mijn tuintje. Het leeft en nooit staat het echt stil. En zeker niet in het VOORJAAR!

Fijn tuinseizoen!

Ine van Duurling-Ubachs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close