Nieuws uit de tuin

Beste leden,

Het is nog pas november, maar 2023 nadert met rasse schreden.

In dat nieuwe jaar wil het bestuur weer een nieuwjaarsbijeenkomst organiseren en wel op zaterdag 14 januari 2023; je partner is ook welkom om samen met ons het nieuwe jaar te vieren.

We beginnen om 11.00 uur met een ‘aangeklede’ koffie en vragen of er leden zijn die willen zorgen voor de ‘aankleding’. We denken dan aan oliebollen, wafels, appelflappen of iets ander lekkers. Lijkt het je leuk om dat te doen, laat het ons weten.

Dus…..reserveer zaterdag 14 januari 2023 om 11.00 uur alvast in je agenda.

SEIZOENSAFSLUITING
gemeenschappelijk werk, snoeien bomen
zaterdag 5 november 2022


Zaterdag 5 november stonden het laatste gemeenschappelijk werk en de laatste
snoeiochtend op de planning en was er aansluitend de seizoen afsluiting.
Het was mooi om te zien dat er zoveel mensen met heel veel enthousiasme en plezier
geholpen hebben.

Waar sommige leden een enorme bijdrage hebben geleverd aan het snoeien, slepen en
het laden van de aanhanger met groen voor het milieu park, hebben andere leden hun
kook- en bakkunsten laten zien.


De opkomst was enorm en op deze wijze houden we ons complex ook mooi op orde.
Het was fantastisch om te mogen genieten van de heerlijke lokale en internationale
proeverij. Het ‘preuvenemint’ is er niets bij.


Het bestuur kijkt met veel trots terug op een mooie dag met aandacht voor ons mooie
complex en zeker ook voor de (innerlijke) mens

De Aziatische hoornaar (VESPA VELUTINA)

De Aziatische hoornaar komt van oorsprong voor in Azie en is van daaruit per ongeluk in Europa geïmporteerd. Inmiddels komt de soort op vele plekken voor in Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Duitsland en ook uit België zijn er al diverse meldingen. In 2016 werd de Aziatische hoornaar voor het eerst in Engeland gevonden. Gezien de gestage noordwaartse opmars in Europa was het dus een kwestie van tijd voordat ze in Nederland zou opduiken.

vtv 2

foto boven aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de Europese hoornaar. De Aziatische hoornaar heeft een compleet zwart borststuk, bij de Europese variant is het borststuk grotendeels roodbruin. Verder is de bovenzijde van het achterlijf bij de Aziatische hoornaar grotendeels donker met één of twee dunne, gele bandjes en een gele punt, terwijl de Europese hoornaar een geelzwart gestreept achterlijf heeft. Verder vallen de tweekleurige poten bij de Aziatische hoornaar op. Het eerste deel van de poten is zwart, terwijl de tarsen (insectenvoeten) licht gekleurd zijn. Bij de Europese hoornaar zijn de poten eenkleurig roodachtig.

Voor de Aziatische hoornaar geldt een meldplicht, dit houdt in dat er een foto gemaakt moet worden(voor herkenning) en meldingen worden bij voorkeur ingevoerd op waarneming.nl of gestuurd naar eis@naturalis.nl, voorzien van foto, datum en locatie.

vtv1

Aangezien we ook kort bij de Belgische grens zitten is er voor België de website

https://www.vespawatch.be/ hier vindt men ook een interactieve kaart met meldingen en nesten.

Een nest van de aziatische hoornaar zit meestal hoog in een boom.

Bron: Vespawatch.be en https://www.facebook.com/groups/275776554449992/

Dit is de pagina waar gebruikers de blog op je site kunnen vinden

De tomaten encyclopedie

1. Phytophthora infestans

Photophtora: vlekken op stam
Phytophtora: aangetaste bladeren
 • Hoe ziet het er uit: je ziet verkleuring (zwarte vlekken) die beginnen op de bladeren, daarna over gaan op de stam en in erge gevallen zelf op de vruchten zichtbaar is. De vlekken zijn eerst niet opvallend, maar al snel neemt de schimmel over en sterft je plant uiteindelijk af.
 • Wat is de oorzaak van Phytophthora oftewel de aardappel- of tomatenplaag:  Er is te weinig luchtcirculatie tussen je planten: vocht en warmte vormen de ideale basis voor schimmelziektes.
 • Wat kun je er aan doen:
  • Preventief
   • Respecteer de plantafstanden en zorg voor een optimale luchtcirculatie
   • Hou je planten netjes: controleer indeterminate rassen op dieven. Pas bladsnoei toe indien nodig. Knip bladeren die elkaar aanraken af, je kunt volledige bladeren afknippen maar ook halveren. Bladeren die elkaar overlappen kunnen niet goed opdrogen en vormen zo een mogelijke broeihaard.
   • Plaats geen tomatenplanten naar aardappelplanten. Zo voorkom je dat de schimmel zich van de ene naar de andere plant begeeft.
   • Behandel je planten met lavameel. Zeker op plaatsen waar je dieven weggenomen hebt of bladeren afknipte. Die kleine wondjes kunnen een toegangspoort voor schimmels zijn.
   • Als er na veel regenval een periode van veel zonneschijn volgt, dan weet je dat er veel water verdamp van onder je plant.  Ook al is de ziekte nog niet zichtbaar, behandel dan zeker al preventief met BSI Ecopur Lecithine (ecologisch) of Cuprex Garden.
  • Zijn je planten aangetast:
   • Enkel de bladeren: neem aangetaste bladeren zo snel mogelijk weg en behandel met BSI Ecopur Lecithine of Cuprex Garden.
   •  Verwijder je planten dan uit je moestuin. composteer zieke bladeren of planten nooit, de winter is niet streng genoeg om alle schimmelsporen te doden. Plaats in hetzelfde moestuinjaar geen tomaten op dezelfde plaats zonder tussenbehandeling, de schimmelsporen zullen je nieuwe planten ook infecteren.
  • TIP: behandel steeds droge planten om te voorkomen dat je schimmelsporen verder verspreidt.

2. Neusrot bij calciumgebrek, droogte

Neusrot bij Calciumgebrek
 • Hoe ziet het er uit : Je tomaat start goed en ziet er heel gezond uit.  Maar wanneer ze begint te rijpen met je een vieze donkere plek onderaan de tomaat.  De plek voelt lederachtig aan en ook al snijd je de plek weg, de tomaat is binnenin helemaal niet lekker.
 • Wat is de oorzaak van neusrot : Je plant heeft een gebrek aan calcium.  Dat wil niet per sé zeggen dat er te weinig calcium aanwezig is in je grond.  Wanneer de zuurtegraad in je grond te hoog of te laag is, kan je tomatenplant de calcium niet opnemen.  ook al barst je grond van de calcium.  Met een pH-meter kun je kijken hoe zuur je grond is.  Ideaal voor tomaten is een pH van 6,5.
  Onregelmatig water geven kan ook aan de basis liggen van neusrot.  Op een bepaald moment vullen je vruchten zich heel snel met water, wanneer er op dat ogenblik een gebrek is aan water of wanneer er een onderbreking in het toedienen van water, dan protesteren je tomaten in de vorm van neusrot.  Hete en warme dagen zonder water en je kunt er vanop aan dat je last krijgt van neusrot.
 • Wat kun je er aan doen : 
  • Voor de je teelt : Bij de uitplant moet je grond klaar zijn voor een grote oogst tomaten, naast tomatenmest met een goede dosis NPK (stikstof, fosfor en Kalium) en Magnesiumsulfaat (magnesium), geef je je groeibodem best ook een goede dosis zeewierkalk.  Je kunt ook je eierschalen fijn maken en in je compost mengen, dat geeft ook een flinke dosis calcium aan je planten.
  • Tijdens de teelt : Bij droogte kun je uiteraard je planten goed vochtig houden.  Bij een gebrek aan calcium kun je een bladspray gebruiken die calcium bevat.  Bladspray kan heel vlug opgenomen worden en de rest van je tomaten vrijwaren van neusrot
  • !!! Oogst de tomaten met neusrot niet wanneer ze niet schimmelen of overrijp zijn.  Oogst groene tomaten met neusrot niet vooraleer je plant weer gezond is, voldoende vocht of calcium heeft kunnen opnemen.  Wanneer je groene tomaten met neusrot oogst, dan bestaat het risico dat de plant je volgende tros begint aan te tasten.  Probeer dus zeker een tijd te wachten om de tomaten met neusrot te oogsten.

3. Je bloemetjes aan je tomatenplanten vallen af of de Engelse term ‘blossom drop’

Blossem drop
 • Hoe ziet het er uit : Heel simpel, je krijgt bloemetjes aan je tomatenplanten maar tijdens hun verdere ontwikkeling breken ze af of ontwikkelen ze geen vruchten.
 • Wat is hier de oorzaak van : Grote temperatuurschommeling zorgen voor dit vervelende fenomeen.  Typisch wanneer planten met bloemetjes te vroeg uitgeplant worden en ’s nachts staan bibberen van de kou en overdag 40°C voor de kiezen krijgen onder glas.  tomatenplanten moeten, ’s nachts minimum 12 graden hebben.  Andere oorzaken die ‘blossom drop’ veroorzaken zijn : schadelijke insecten, te weinig water, teveel of te weinig stikstof of en gebrek aan bestuiving.
 • Wat doe je er aan : Het weer kun je niet veranderen, maar je kunt wel iets later zaaien (begin tot half maart) waardoor je de planten langer binnen kunt houden ’s nachts.  Als je in februari start, dan zijn je planten hun p9 pot ontgroeit en moeten ze wel in volle (koude) grond. Verder hou je je bodem goed bemest met vloeibare mest voor vruchtgewassen, kun je bestuiving stimuleren door wekelijks tegen de stam van je planten te tikken of bijen aan te trekken. Insecten kun je bestrijden met een biologisch product met pyrethrum.

4. Barsten in je tomaten

 • Hoe zien ze er uit : De barsten zie je vaak aan het kroontje van je tomaten.  Soms maken insecten gebruik van de barsten om binnen te dringen in je vrucht.  Ook vogels worden aangetrokken door de lekkere geur die de barsten verspreiden.
 • Wat veroorzaakt de barsten : Heet, vochtig weer.  Na een droge periode hebben je tomaten grote dorst.  Wanneer het dan plots overvloedig regent of wanneer je na een droge periode in je tuinkast of serre veel water geeft, zwelt je fruit heel snel op en komen er barsten in je vruchten.

Wat doe je er aan : Ook al kun je de regen buiten niet tegenhouden of stimuleren, probeer toch gelijkmatig water te geven in het groeiseizoen.

5. zonnebrand op je tomaten

 • Hoe ziet zonnebrand er uit: De plant ziet er perfect gezond uit en het fruit ontwikkelt zich normaal.  Maar tijdens het rijpen komen er gele vlekken op de huid van de tomaten.  De gele vlekken verbleken tot een witachtige kleur en de huid wordt flinterdun.  Dit zorgt voor een mager uitzicht en een flauwe smaak bij de tomaten.
 • Waarom zonnebrand: De naam verraadt het al een beetje, de zonnestralen hebben letterlijk je tomaten verbrand.
 • Wat kun je er aan doen:
  • Je kunt je tomaten natuurlijke schaduw geven met de bladeren van de plant of de bladeren van een aangrenzende plant.  Zonnebrand gebeurt vaak in zeer lichtdoorlatende glazen kassen of serres waar er veel gesnoeid is.
  • Je kunt er voor kiezen om in een moestuin tunnel serre te kweken met een iets minder licht-doorlatende folie.  In de Splendid en Elegant heb je zelden last van zonnebrand omdat de zonnestralen gebroken worden.
 • Heb je een glazen serreof tuinkas en je wilt toch heel wat blad wegsnoeien, dan kun je er voor kiezen om een zonwerende verf op je glas aan te brengen.  Temperzon is een product dat een melkachtig laagje op je glas aanbrengt, hierdoor bereik je hetzelfde effect als de tunnelfolie van de Splendid en de Elegant.  De zonnestralen worden licht gebroken waardoor zonnebrand niet voorkomt.

6. Gebrekkige vruchtzetting bij je tomatenplanten

Afbeelding9

 • Hoe ziet het er uit: Je hebt wel enkele bloemen maar niet alle bloemetjes worden tomaten.  De enkele tomaten die je wel aan de plant hebt zijn klein en hebben niet zoveel smaak.
 • Waar ligt aan de oorzaak: Te veel stikstof in je grond resulteert vaak in heel veel blad en te weinig bloemetjes .  Zijn er weinig bloemetjes, dan uiteraard ook weinig tomaten.  Een andere reden kan zijn dat je je planten te dicht bij elkaar gezet hebt en de plant te weinig zon gezien heeft.  Ook moet je je kleinste rassen aan de zuidkant van je serreof tuinkas planten.  Zo vangen de grote planten geen zon weg van de kleinere. Tomaten zijn ook zelfbestuivers, de bloemetjes hebben zowel een vrouwelijk als een mannelijk gedeelte.  Een briesje wind volstaat om het bloemetje lichtjes te laten bewegen en zichzelf te laten bevruchten.  Wanneer de planten te dicht bij elkaar staan is er (te) weinig wind en heb je een slechte bevruchting.  Niet alleen voor schimmelvorming maar ook voor een goede vruchtzetting hou je de planten best luchtig.  Je kunt dit dus door je plantafstand te vergroten of door blad te snoeien.  Let bij blad snoeien dan wel op met zonnebrand. Je leest het, succesvol tomaten kweken is de juiste keuzes maken.
 • Wat doe je aan een gebrekkige vruchtzetting : Wees voorzichtig met stikstof op de plaats waar je tomaten wilt kweken.  Een groenbemester tijdens de winter of een beetje netelgier bij de uitplant volstaan, meer stikstof moet je niet in je grond pompen. Daarna ik kalium nodig voor je planten.
  Je kunt die op voorhand inwerken in de vorm van Vinassekali, je kunt ook een smeerwortelgier brouwen of je kunt gewoon een organische direct opneembare vloeibare mest voor vruchtgewassengeven bij het begieten van je planten.  Laat ook 50 cm tussen de planten voor en goede luchtcirculatie en snoei overtollig blad weg. Ik snoei alle blad van de tomaten weg wanneer de trossen de groenvolwassen fase bereikt hebben. Lees meer over de groenvolwassen fase in dit artikel ‘Help mijn tomaten worden niet rood‘.Het je je planten al uitgeplant tik dan zelf wekelijks tegen de stam van je planten.  Dit zal je planten helpen bij het bevruchten.
   
 1. Vervormde tomaten, ook wel catfacing (kattengezicht) genoemd

Afbeelding10

 • Hoe herken je het: Het fenomeen ‘catfacing’ geeft je tomaten een misvormd uiterlijk.  De kant van het oorspronkelijke bloemetje is gerimpeld en hobbelig.
 • Wat zorgt voor deze misvormde tomaten: Bloemetjes die bevrucht werden tijdens een koele avond met temperaturen rond de 10-12 °C zijn vaak het onderwerp van ‘catfacing’.

Wat doe je er aan: Probeer je tomaten iets later uit te planten.  Meestal gaat dat gepaard met iets later zaaien ook.  Je wacht best tot begin of midden maart.  Zodat je planten niet naar buiten moeten als er nog koude nachten zijn.  Wacht tot de weersomstandigheden de vruchtvorming niet belemmeren.  De planten in zwart plastic uitplanten helpt ook om de warmte van overdag, ’s nachts weer af te geven aan de plant.  Wanneer de temperaturen voldoende hoog zijn kun je, moet je zelfs het plastic verwijderen.  Meestal wil dit zeggen kapot knippen.

 1. Gekruld blad bij tomatenplanten

Afbeelding11

 • Hoe ziet het er uit: Volwassen planten kunnen plotseling hun bladeren opkrullen, vooral de oudere bladeren onderaan.  De bladeren krullen op van buiten naar binnen.  Vaak vormt dit probleem zich tot 75% van de bladeren.
 • Wat is de oorzaak van gekruld blad bij je tomatenplantenHoge temperaturen, vochtige grond en te veel gesnoeide planten kunnen het gekrulde blad veroorzaken.  Eigenlijk wil een gekruld blad zeggen : stress bij je tomatenplant.  Jonge plantjes die het te koud hebben bij uitplant, kunnen ook gekruld blad vertonen.
 • Wat die je er aan: Ook al ziet het er niet mooi uit, de gekrulde bladeren hebben weinig negatieve invloed op de ontwikkeling van je plant.  Vermijd te veel snoeien en zorg dat het overtollige water weg kan.
 1. Opgeblazen tomaten

Afbeelding13

 • Hoe ziet het er uit: De tomatenplanten zien er excellent ui, de bloei en vruchtzetting zijn perfect en je rijpe tomaten zijn klaar voor de oogst.  Maar wanneer je de tomaat opensnijdt, zijn de zaadkamers heel groot en leeg.  De tomaten voelen ook al licht aan bij de oogst.  De buitenkant van de tomaat kan er ook wat hoekig uitzien.
 • Hoe ziet het er uit: De tomatenplanten zien er excellent ui, de bloei en vruchtzetting zijn perfect en je rijpe tomaten zijn klaar voor de oogst.  Maar wanneer je de tomaat opensnijdt, zijn de zaadkamers heel groot en leeg.  De tomaten voelen ook al licht aan bij de oogst.  De buitenkant van de tomaat kan er ook wat hoekig uitzien.
 • Wat ligt hier aan de basis: Dit fenomeen kan wijzen op onder bemesting, arme grond of een slechte bevruchting.
 • Wat doen we er aan: Geef je planten voldoende voeding.  Bij de uitplant zorg je ook voor een goede bodemstructuur.  Compost is voor de bodemstructuur en de reserves aan organisch materiaal van kapitaal belang.  Naast geteerde compost (die weinig voeding bevat) kun je ook organische mestkorrels voor tomaten toevoegen.  Dit geeft je planten een droomstart.  Een week of 6 na de uitplant, tegen eind juni kun je dan beginnen met vloeibare mest voor  vruchtgewassen of smeerwortelgier.  tomatenplanten zijn gulzige planten, geef ze voldoende voeding.
 1. Anthracnose

Afbeelding14

 • Hoe ziet het er uit: Wanneer de tomaten rijpen, zie je dicht bij de bloemkant (niet de kant van het steeltje) een donkere, ronde cirkel.  In deze cirkel wordt het vruchtvlees zacht, in tegenstelling tot neusrot waarbij de plek uitdroogt.  Wanneer je de tomaat opensnijdt, is er een zwarte sponsachtige plek onder de huid die op rot lijkt.
 • Wat is de oorzaak : Aan de basis ligt een schimmel, Colletotrichum phomoides is de naam.  Deze schimmel houdt van heet en vochtig weer en wordt vaak verspreid door automatische beregening.  Sprinklers die geïnfecteerde grond doen opspatten zodat de schimmel op je plant terecht komt.
 • Wat kun je er aan doen : Wijzig de manier waarop je water geeft.  Overweeg een irrigatiesysteem met druppelaars die het water mooi aan de wortels loslaten.  Pluk op tijd je tomaten.  Rotte of rottende tomaten ontwikkelen deze schimmel sneller.
 1. Vroege meeldauw

Afbeelding15

 • Hoe ziet het er uit: Op de bladeren zie je bruine vlekjes, te beginnen met de oudste bladeren.  Iedere vlek ontwikkelt ringen, zoals een doelwit.  De bladeren worden uiteindelijk geel rond de vlekken en vervolgens wordt het blad bruin en valt het af.  Uiteindelijk heb je een kale plant die afsterft.
 • Wat is de oorzaak : De grote schuldsige hier is een schimmel die Alternaria solani heet.  De schimmel leeft in je bodem, ook tijdens de winter.  Dus is de kans groot dat wanneer je het ooit had en je het jaar erop weer plant tomaten op dezelfde plaats je planten weer ten prooi vallen aan die schimmel.
 • Wat kun je er aan doen : wisselteelt kan voorkomen dat je planten geïnfecteerd geraken.  Wissel dus de plaats van je tomaten af met komkommers, meloen, peperspaprika‘s, aubergines, augurken, aardbeien, kortom alle kasplanten.  Een biologische fungicide kan ook helpen.  Maar voorkomen is beter als genezen.
 1. Septoria Vlekkenziekte

Afbeelding16

 • Hoe ziet het er uit : Nadat de planten tomaten beginnen ontwikkelen, krijgen de onderste bladeren gele vlekken.  Geen stikstof (volledige blad wordt geel) of magnesiumtekort (geel vertrekt vanuit de nerven).  Dit zijn gele vlakken met donkergrijze vlakken in de gele vlek met een donkere rand.  In de kern, van de vlak zie je zwarte stippen.  Je blad sterft uiteindelijk af.
 • Wat is de oorzaak van deze ziekte : Ook hier weer een bladschimmel genaamd Septoria lycopersici
 • Wat kun je er aan doen : Geef je planten geen water of de bladeren, hou ze uit de regen als je ze buiten kweekt.  Het water op de bladeren, kan de sporen van de schimmel ontwikkelen en ook in je grond laten nestelen met langdurige problemen als gevolg.  Je kunt de schimmel behandelen met biofungicide & bactericide Certis Double Nickel die speciaal voor deze ziekte werd ontwikkeld.
 1. Fusarium Verwelkingsziekte

Afbeelding17

 • Hoe ziet het er uit :  Alles ziet er prima uit tot plots je planten van onderuit beginnen te verwerken, eerst aan één kant maart vervolgens kan je volledige plant verwelken.  Wanneer je uit een paniekreactie water begint te geven wordt het probleem alleen maar erger.  Binnen de twee dagen sterft je plant af.
 • Wie is hier de boosdoener : Opnieuw een vervelende schimmel met de naam Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici.  Deze vervelende bezoeker in je tuin beschadigt het vasculair systeem van je plant, je kunt het vergelijken met onze aderen.  De schimmel vernietigt de xylem vaten, die alle sapstromen binnen je plant doorlaten.  Sapstromen die water en voeding rondsturen in je plant.
 • Wat kun je er aan doen ? : Bij fusarium is de beste verdediging de aanval.  De aanval om de ziekte te voorkomen.  Eens ze er is, is het te laat.  Ook hier weer is wisselteelt, voldoende verluchting en oppassen met water of neerslag de sleutel.  De schimmel kan ook overwinteren in je tuin.
 1. Verticillium Verwelkingsziekte

Afbeelding19

 • Hoe ziet deze er uit ? : Ook hier weer gele vlakken aan de basis.  Je kunt deze schimmelziekte onderscheiden omdat ze ook de nerf bruin maakt.  Vervolgend worden de bladeren weer volledig bruin.  De ziekte breidt zich uit tot aan de stam van je plant tot je plant een groeistop kent.
 • Hoe komt dit ? : Weer een schimmel die in de grond leeft Verticilliurn albo-atrum, deze valt het wortelgestel aan en reist verder omhoog die het vasculair systeem van de plant.  Het voorkomt het normale transport van water en voeding met alle gevolgen van dien.
 • Help, wat nu ? : Eens je plant geïnfecteerd is, is er maar weinig meer aan te doen.  Ook hier weer wisselteelt, opletten met vocht en voldoende verluchting in je serre.
 1. Virussen

Afbeelding20

 • Hoe zie je een virus ? : Virussen focussen zich op de tomaten zelf.  Na heel veel geduld heb je je eerste tomaat en dan merk je zwarte vlekken, rare strepen, onregelmatigheden, … Sommige heirloom tomaten hebben van nature strepen op hun schil, maar daar gaat het niet over.
 • Wie is de schuldige : Virussen verspreiden zich wanneer je planten stress hebben, stress door extreme hitte, droogte of arme grond.
 • Wat kun je ondernemen : Investeer in de algemene gezondheid van je plant.  compost, organische mestkorrels, vloeibare voeding voor vruchtgewassen, je planten besproeien met neem olie.
 1. Echte meeldauw op je tomaten

Afbeelding21

 • Hoe ziet het er uit ? : Echte meeldauw zie je meteen op je planten, het is alsof de bladeren van je plant met een wit poeder bestoven zijn.  Je vind ook witte vlekken op je tomaten en ook op de stam.  Als je niets doet worden je bladeren geel vervolgens bruin en uiteindelijk vallen ze af.
 • Wat veroorzaakt het : Echte meeldauw gebeurt vaker in tunnels, tuinkasten of serres door gebrek aan luchtcirculatie en een hoge luchtvochtigheid.
 • En wat nu ? De beste manier om echte meeldauw te vermijden is spuitzwavel te gebruiken.

5 insecten die je tomaten(planten) kunnen vernielen

Naast tal van ziektes kunnen ook insecten je tomatenteelt bedreigen.  Maar niet alle insecten zijn slecht, sommige zijn zelfs heel goed om de slechteriken die je planten aantasten uit te schakelen
Hier een lijstje van de 5 grootste belagers. Zet in op hun natuurlijke vijanden.

 1. Larven van motten

Afbeelding22

 • Wie zijn ze : Deze larven voeden zich ’s nachts aan je zaailingen.  Ze eten zich doorheen de stam op het niveau van de aarde of net daarboven.  Omdat ze enkel ’s nachts actief zijn (net als motten) zijn ze moeilijk te spotten.
 • Wat nu ? Je kunt een kraag maken rond je jonge plantjes met een rolletje van toiletpapier dat je opensnijdt en weer dichtmaakt..  Planten van 6 weken oud of meer zijn ook harder en resistenter tegen deze motlarven.  Plant je tomaten dus niet uit als ze nog heel jong zijn.
 1. De larve van de tabakspijlstaart

Afbeelding23

 • Wat doen ze : Deze larve is een bedreiging van alle Solanums (aubergine, tomaten, tabak, …).  Deze larve can een volledige tomatenplant in één nacht vernielen.  Deze veelvraten zijn een 7-tal cm lang en hebben twee hoorntjes op hun hoofd, hun lichaam is vrij recht.  Deze larve is soms moeilijk te onderscheiden van de takken van je tomatenplanten.  Ze zijn ook ’s nachts actief en verhuizen zich van plant tot plant.  sluipwespen kun je bestellen op deze website.
 • Wat kun je er aan doen : In een ideaal scenario heb je ook sluipwespen op bezoek.  Dit zijn parasieten die hun eitjes op de larven leggen, wanneer de eitjes larven worden, zuigen ze de schadelijke larve van de tabakspijlstaart leeg.  De sluipwespen die vervolgend geboren worden beschermen vervolgens weer je tuin.  Je kunt ook goudsbloem naast je tomaten planten, hun geur is heel onaantrekkelijk voor de tabakspijlstaart.

3. Coloradokever

Afbeelding24

 • Wie zijn die kevers : De coloradokever komt uit Amerika. Ze zijn ook dol op nachtschaden, vooral aardappelen.  Als ze geen aardappelen kunnen vinden hebben ze het al snel op je tomaten, aubergines, of andere planten uit de nachtschaden familie gemunt als deze in de buurt zijn.  Der kevers zij +/- 2 cm groot en hebben geel-zwarte strepen op hun vleugels.  De volwassen kevers gebruiken hun mond om stukken uit de bladeren van je planten te eten.  De vrouwtjes leggen felgele, zelfs goudkleurige eitjes onderaan de bladeren.  Wanneer deze uitkomen is het hek van de dam en worden je planten in geen tijd vernield.  De larven zijn rood tot donkerroze met zwarte puntjes. Ze verschuilen zich overdag aan de onderkant van de bladeren.
 • Wat te doen ? :   De kevers moet je wegvangen, de larven die nog niet zo een hard schild hebben, kun je bestrijden met pyrethrum in de vroege lente voor ze volwassen worden. In dit artikel lees je over hoe je coloradokevers kan voorkomen en of bestrijden.
 1. Stinkbeestjes

Afbeelding25

 • Wat zijn ze : Je kent ze wel, kevertjes die door de tuin navigeren, ze zijn schadelijk voor je tomaten.  De bruin gemarmerde stinkwants zoals ze officieel heten hebben naaldjes in hun mond waarmee ze je tomaten leegzuigen.  Je kunt ze met het blote oog zien zitten om je tomaten of je kunt hun schade zien in gele vlekken, oneffenheden op je rijpende tomaten.  Als je een aangetaste tomaat in twee snijdt kun je een wit gedeelte zien onder de gele vlakken.  Zo onderscheid je de schade van stinkbeestjes met virussen of schimmels.
 • Wat doen we er aan :  Er bestaan vallen voor stinkbeestjes die ze zonder te doden vangen maar je kunt ze ook zelf wegvangen.
 1. Spint

Afbeelding26

 • Wat is spint ? : Spint is heel moeilijk te zien, ze zijn zo klein.  Maar je kunt wel de ravage zien die ze achterlaten.  Spint navigeert tussen de stam en de bladeren van je planten en perforeren de bladeren om zich te voeden aan de sappen van je plant.  Uiteindelijk zien je planten er gestippeld en bruinig uit, de bladstructuur fel beschadigd.
 • Wat kun je doen ? De beste manier om spint te bestrijden op tomatenplanten is een kuur met neem olie spray.  Een andere optie is een insectenzeep te gebruiken.  Je kunt zelf insectenzeep maken met water, 2% afwasmiddel en 1% spiritus (wodka bijv.).  En spuiten maar. In dit artikel lees je meer over spint bestrijden op je moestuinplanten.

Bea Deckers, April 2022.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close