wist je dat?!..

Wist je dat er eenvoudige en goedkope huis,- tuin,- en keukenmiddelen te verkrijgen zijn tegen beestje?

Check onderstaande tips die Bea voor ons heeft verzameld:

TIPS en Weetjes tegen beestjes…

BANANENVOEDING VOOR PLANTEN

Een emmer water waar je een week lang alle bananenschillen ingooit en wat koffieprut uit een filter. Na een week filteren, vaste delen bij de compost, bananenwater verdund bij de plantjes gieten. Of niet verdund kan ook, maar dan hebben minder plantjes er plezier van.

Je kunt ook losse bananenschillen rond tomatenplanten leggen en dan gewoon watergeven.

KNOFLOOKEXTRACT TEGEN LUIZEN ETC.

een klein bolletje knoflook platslaan, alle teentjes met schil en al 15 minuten koken in 2 liter water. Af laten koelen, goed filteren en bewaren in een 1,5 liter petfles. Bij gebruik 1:20 verdunnen in een plantenspuit of vernevelaar

 

Wist je dat…sommige slakkenkorrels giftig ( en dus verboden) zijn?

slak-1-3

Geconstateerd is dat leden slakkenkorrels gebruiken met als werkzame stof metaldehyde. Dat is een verboden stof. Egels, vogels e.d. die slakken eten waar bestrijdingsmiddelen met deze stof zijn gebruikt gaan ook dood. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.
 
Als je slakkenkorrels gebruikt, neem dan die met de werkzame stof Ferrimax, Ferromel of een ander ijzersulfaat. Dit zijn onschadelijke korrels, behalve voor slakken. 
 
Bij de Lidl staan pakken slakkenkorrels die verantwoord zijn en zelfs minder duur dan bijv. bij Aveve. Hieronder zie ook 2 voorbeelden van goede slakkenkorrels.
LET OP: VTV heeft een beperkte voorraad slakkenkorrels beschikbaar voor haar leden, deze kosten 11 euro en zijn verkrijgbaar via het bestuur. 

Wist je dat wij onze eigen “huisbijen” van imker: Math Mingels hebben in een prachtig bijenhotel achter in ons complex?

De bijen zijn in het voorjaar altijd druk in de weer. Hieronder zie je op foto 1  een kunstraat zoals ze verkocht worden. Op de foto 2 zie je de bijen het kunstraat opbouwen, foto 3 laat een darrenraam zien.

Darrenramen worden uit de bijenkast gehaald als ze vol zijn, de darren mogen niet uitkomen, zo proberen imkers de varroamijten te bestrijden. Een uitzondering wordt gemaakt voor het allereerste darrenraam, deze darren zijn nodig voor de bevruchting van nieuwe bijenkoninginnen.

Foto 4 en 5 zien we tenslotte nog een raam met gesloten broed, de eitjes die hierin zijn gelegd komen na 21 dagen uit.

WIST JE DAT:  je bij onze vereniging ook eigen honing kan kopen? Voor meer info kun je terecht bij Math Mingels, onze imker. 
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close